Guggenheim Museum

 

Competition, Helsinki

 

 

Our proposal for the new Guggenheim museum in Helsinki mediates between the functional needs of the private museum, and citizens’ desire for openly accessible public spaces. Four interlocking volumes of varying height, containing the gallery spaces, are ringed by a semi-public outdoor terrace, which can double as an exhibition space and provides glimpses into the main gallery. The terrace not only offers views across the sea, but will cater for the planned future link to the ferry terminal further along the harbour. The museum is accessed via a horseshoe-shaped courtyard, which opens towards the historic city harbour. The eastern flank is formed by a gently sloping ramp, providing a physical connection with the first floor terrace. The scale and proportions of this arrival space convey a feeling of a more humble typology, a sense of intimacy and shelter, as a counterpoint to the already existing Guggenheim galleries.

 

The internal circulation and exhibition spaces are structured along a triple height atrium with views to the sea. The galleries have large windows, visually linking to both the park and the sea, giving a sense of orientation. The Performance Hall has a direct link to the harbour promenade and the elevated terrace, making it possible for events to ‘spill’ outside.

 

The façade is made of pigmented in-situ concrete, with local aggregates, rendering the building a sculptural and material quality. The rough sawn formwork pattern creates a textured surface reminiscent of the traditional Finnish vernacular, creating a subtle, bas-relief effect and material depth.

 

 

Guggenheim Museum

 

Competition, Helsinki

 

 

Our proposal for the new Guggenheim museum in Helsinki mediates between the functional needs of the private museum, and citizens’ desire for openly accessible public spaces. Four interlocking volumes of varying height, containing the gallery spaces, are ringed by a semi-public outdoor terrace, which can double as an exhibition space and provides glimpses into the main gallery. The terrace not only offers views across the sea, but will cater for the planned future link to the ferry terminal further along the harbour. The museum is accessed via a horseshoe-shaped courtyard, which opens towards the historic city harbour. The eastern flank is formed by a gently sloping ramp, providing a physical connection with the first floor terrace. The scale and proportions of this arrival space convey a feeling of a more humble typology, a sense of intimacy and shelter, as a counterpoint to the already existing Guggenheim galleries.

 

The internal circulation and exhibition spaces are structured along a triple height atrium with views to the sea. The galleries have large windows, visually linking to both the park and the sea, giving a sense of orientation. The Performance Hall has a direct link to the harbour promenade and the elevated terrace, making it possible for events to ‘spill’ outside.

 

The façade is made of pigmented in-situ concrete, with local aggregates, rendering the building a sculptural and material quality. The rough sawn formwork pattern creates a textured surface reminiscent of the traditional Finnish vernacular, creating a subtle, bas-relief effect and material depth.

Concept sketch

 
 

Concept sketch

 
 

Exhibition hall

 
 

Exhibition hall

 
 

Sea views

 
 

Sea views

 
 

Section

 
 

Section

 
 

First floor plan

 
 

First floor plan