Alford Mews

 

Private residential development
Highgate, London

 

 

Located on a highly constrained site in the Highgate Conservation Area, this infill development for two mirrored three-bedroom houses embraces the challenges with a tailored design. An open plan living/kitchen/dining space with large sliding windows at first floor level is oriented east towards imposing trees, avoiding overlooking of the existing flats. A large insitu concrete balcony adjoining this space, with wide planters running around its perimeter, gives this compact development character and playfulness. It forms a visual and fire separation to the existing shared car park it is built over. Bedrooms are located at ground and second floor level with a top-lit stair connecting all floors. Views to the rear are filtered by an existing tree.

 

Apart from intensifying the use of the site by creating two sought-after family size units, this is a highly sustainable development. It features flexible interior layouts, biodiverse green roofs, electrical charging points, recycled white painted brick cladding, and a well-insulated low-carbon structural timber frame built around the GGBS concrete balcony structure.

 

The project is currently in planning stage.

 

 

Alford Mews

 

Private residential development
Highgate, London

 

 

Located on a highly constrained site in the Highgate Conservation Area, this infill development for two mirrored three-bedroom houses embraces the challenges with a tailored design. An open plan living/kitchen/dining space with large sliding windows at first floor level is oriented east towards imposing trees, avoiding overlooking of the existing flats. A large insitu concrete balcony adjoining this space, with wide planters running around its perimeter, gives this compact development character and playfulness. It forms a visual and fire separation to the existing shared car park it is built over. Bedrooms are located at ground and second floor level with a top-lit stair connecting all floors. Views to the rear are filtered by an existing tree.

 

Apart from intensifying the use of the site by creating two sought-after family size units, this is a highly sustainable development. It features flexible interior layouts, biodiverse green roofs, electrical charging points, recycled white painted brick cladding, and a well-insulated low-carbon structural timber frame built around the GGBS concrete balcony structure.

 

The project is currently in planning stage.