Writer's Cabin

 

RIBAJ Micro-Architecture Award 2015 Finalist

 

 

Located on a headland on the coast of Kent, the cabin serves as a retreat for a writer. With no internet connection and cooking on an open fire, the shack offers a transitory return to primordial forms of living in connection to the elements.

 

The different living functions are arranged in an open plan, within three equal bays, reflecting the nature of the construction. The central bay provides access and houses a wood burning stove which is used for both cooking and heating. To the right of the entrance is a small seating area and a futon mattress is housed in a cupboard during the day. Natural light floods in from the large north facing clerestory windows. Four smaller, room level windows provide views out to the landscape.

 

Constructed entirely from oriented strand board, the cabin is assembled by forming a 600mm deep structural frame made from individual boards sawn in half, then fixed together to form rigid studs. This frame is expressed both externally and internally, emphasising the cabin’s tectonic appearance. The interstitial spaces form windows, cupboards, shelving, worktops and the fire place. The sheets are sanded, lightly stained and finished with a transparent matt coating - leaving the inherent irregular surface pattern exposed.

 

 

Writer's Cabin

 

RIBAJ Micro-Architecture Award 2015 Finalist

 

 

Located on a headland on the coast of Kent, the cabin serves as a retreat for a writer. With no internet connection and cooking on an open fire, the shack offers a transitory return to primordial forms of living in connection to the elements.

 

The different living functions are arranged in an open plan, within three equal bays, reflecting the nature of the construction. The central bay provides access and houses a wood burning stove which is used for both cooking and heating. To the right of the entrance is a small seating area and a futon mattress is housed in a cupboard during the day. Natural light floods in from the large north facing clerestory windows. Four smaller, room level windows provide views out to the landscape.

 

Constructed entirely from oriented strand board, the cabin is assembled by forming a 600mm deep structural frame made from individual boards sawn in half, then fixed together to form rigid studs. This frame is expressed both externally and internally, emphasising the cabin’s tectonic appearance. The interstitial spaces form windows, cupboards, shelving, worktops and the fire place. The sheets are sanded, lightly stained and finished with a transparent matt coating - leaving the inherent irregular surface pattern exposed.

Landscape view

 
 

Landscape view

 
 

Seating area and desk

 
 

Seating area and desk

 
 

Fire place

 
 

Fire place

 
 

Plan

 
 

Plan

 
 

Section

 
 

Section