Harvey Road

 

Private house
Crouch End, London
2015/16

 

Winner 'Best House', Haringey Design Awards 2018

'Best Use of Materials' Award
New London Architecture Don't Move, Improve! 2017

 

 

Situated on a quiet residential street in Crouch End, the house is the home of a family with two children. The former ground floor layout was biased towards the front of the house, resulting in undefined open spaces, mainly oriented towards the street and a neighbouring infill extension. The re-structured and enlarged floor plan inverts this situation by refocusing the attention towards the garden. The deep plan was maximised by creating two complimentary living spaces - an active rear ‘garden room’ and a calm, enclosed drawing room - whilst providing ancillary functions in the darker central area of the plan.

 

The new ‘garden room’ houses the kitchen, dining and play area, with a deep upholstered bench along a folding oak framed window. The space is tectonically defined by the new oak-clad structural elements which bear the load of the floor above. These structural elements blend with the built-in oak furniture to define a simple and ordered space.

 

TEC21 36 / 2017
Dezeen 16 Oct 2016
Divisare

 

 

Photography: Ståle Eriksen

 

 

 

 

Harvey Road

 

Private house
Crouch End, London
2015/16

 

Winner 'Best House', Haringey Design Awards 2018

'Best Use of Materials' Award
New London Architecture Don't Move, Improve! 2017

 

 

Situated on a quiet residential street in Crouch End, the house is the home of a family with two children. The former ground floor layout was biased towards the front of the house, resulting in undefined open spaces, mainly oriented towards the street and a neighbouring infill extension. The re-structured and enlarged floor plan inverts this situation by refocusing the attention towards the garden. The deep plan was maximised by creating two complimentary living spaces - an active rear ‘garden room’ and a calm, enclosed drawing room - whilst providing ancillary functions in the darker central area of the plan.

 

The new ‘garden room’ houses the kitchen, dining and play area, with a deep upholstered bench along a folding oak framed window. The space is tectonically defined by the new oak-clad structural elements which bear the load of the floor above. These structural elements blend with the built-in oak furniture to define a simple and ordered space.

 

TEC21 36 / 2017
Dezeen 16 Oct 2016
Divisare

 

 

Photography: Ståle Eriksen

 

 

 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

Site photograph